BASINDA MEKSA
MEKSA Vakfı 1985 yılından beri dezavantajlı gruplar başta olmak üzere 150.000'in üzerinde kursiyeri mezun ederek iş gücüne katkı sağlamayı hedeflemiştir. Son dönemlerde ülkemizdeki geçici koruma altında bulunan mültecilere yönelik mesleki eğitim faaliyetlerine devam eden vakfımız mesleki eğitimin yanı sıra insani ve sosyal yardım, eğitim, kültür sanat, bireysel öğreti, sağlık, çevre bilinci, toplumsal değerleri koruma, imar hakları ve savunuculuğu gibi konularda da eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.
UMUT YILDIZLARI PROJESİ (Çocukların Mutlu Geleceği)
2011 yılında ÇSGB ve İşkur ile vakfımız arasında dezavantajlı grupların mesleki eğitim almasını hedefleyen "Yerelden Genele Dezavantajlı Gruplar İçin Mesleki Eğitim" protokolü imzalanmıştır.
Herhangi bir nedenle olumsuz şartlarla karşı karşıya kalabilecek risk altında olan kişileri bu tür olumsuz şartlardan, zararlı alışkanlıklardan korumak, topluma faydalı birey olacak şekilde mesleki eğitim vererek istihdam edilmelerini sağlamak, sosyal ve kültürel etkinliklerle mesleki eğitim ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak amaçlanmıştır.
Proje'de Diyarbakır valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından tespit edilen 320 kadın ve 300 erkek, MEKSA Vakfınca 17 farklı alanda Diyarbakır merkez, Bismil, Ergani ve Silvan ilçelerinde eğitim verilmiştir. Uygulanan projede 500 risk altında çocuk, 100 risk altında kadın ve 20 depremzede eğitimlerini alarak istihdama kazandırılmıştır.
DÜŞTEN GÜLÜŞE HAYATA İLK ADIM
DEZAVANTAJLI KİŞİLERİN SOSYAL ENTEGRASYONU İLE İSTİHDAM EDİLEBİLİRLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ OPERASYONU
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen İnsan Kaynaklarını Geliştirilmesi Programı kapsamında 2017 yılında yapılan projenin amacı kadın girişimciliğinin desteklenmesi maksadıyla kadınların sosyal alanlarda daha aktif rol almalarının sağlamak, kadınlara yönelik ayrımcılığın ve ötekileştirilmenin önlenmesi ve farkındalığın arttırılmasını sağlamaktır.
Bu kapsamda Seramik Biçimlendirme, Dokuma Konfeksiyon Makineci Programı, Cilt Bakım ve Temel Makyaj, Davul Derisinden Aksesuar yapma alanlarında 160 kadın girişimciye mesleki eğitimler verilmiş, proje faaliyetleri kapsamında mağdur destek büroları kurulmuş, rehberlik ve kariyer danışma merkezi kurularak hizmet vermiş, KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimleri verilerek, farkındalık ve kampanya çalışmaları yapılmış ve bir dizi sosyal faaliyet kapsamında geziler düzenlenmiştir.
HAYATA FIRSAT PROJESİ
2019 yılında vakfımız ile Uluslararası Çalışma Örgütü İLO arasında imzalanan AB projesi protokolü ile geçici koruma altında bulunan Suriyeliler ile ev sahibi topluluklara yönelik olarak İstanbul, Bursa, Adana, Mersin illerinde toplam 925 kursiyere 39 meslek dalında eğitimler verilmiştir. Geçici koruma altında bulunan Suriyeli vatandaşların uyum ve entegrasyonlarının daha hızlı bir biçimde sağlanması ve istihdam hedefli proje 2019 yılı sonu itibariyle bitirilmiştir.
Eğitim sonunda 925 kursiyere yönelik seminerler düzenlenmiş ve farkındalıkların arttırılması, uyum sürecinin hızlandırılması, entegrasyon, Türkiye'de hukuki ve toplumsal düzenlemeler ile ilgili temel bilgiler, sağlık vb. konularda bilgiler aktarılmıştır.